De Lampen onderneemt vanuit het Afosto Platform - Afosto.com

De Lampen onderneemt vanuit het Afosto Platform

Bert van Daele is sinds 2011 eigenaar van De Lampen in het Friese Drachten. Achter de plaatselijke Hema loop je pardoes Bert’s prachtzaak binnen. Je wordt welkom geheten met veel sfeervol licht en een heerlijk bakkie koffie. Misschien is het de Rotterdamse tongval van Bert, maar je voelt je meteen lekker op je gemak en de hele winkel straalt uit dat je veilig en thuis bent. Niet geheel onbelangrijk voor een lampenzaak lijkt ons. Bert heeft het creëren van beleving voor zijn ‘gasten’ duidelijk in de vingers. Daarnaast staat hij altijd open voor innovatie in en rondom zijn winkel. Mits Bert oprecht gelooft in het nut van dergelijke ontwikkelingen. Zo niet, dan zal hij niet schromen om zijn ongecensureerde mening te ventileren aan wie het maar horen wil. Dat Bert dus met de winkel- en webwinkelsoftware van Afosto wil ondernemen, stemt ons tevreden en zeer verguld. Bert, waarom ben je ooit begonnen in de retail en wat spreekt je zo aan in dit vak?Ik werd als manager van een landelijke klantenservice plots op straat gesmeten. Deze onrechtmatige handeling pikte ik uiteraard niet zomaar en na enig procederen werd er dan ook netjes een zak met geld op m’n bankrekeningnummer gestort. Niet mijn eerste idee natuurlijk, maar ik zou wel gek zijn om deze (achteraf bewezen) terechte beloning na jaren van trouwe dienst te weigeren lijkt me. Goed daar stond ik dan, met een aardig gevulde portemonnee. In mijn hart wilde ik altijd al ondernemen en dit leek mij een uitgelezen moment om hieraan toe te geven. Maar ondernemen in wat? Qua passies kwam ik al snel uit bij iets met tuinieren en/of wonen. Opeens vernam ik een bericht over een franchiseformule m.b.t. een lampenketen. Ik had altijd al affiniteit met elektronica zoals lichtapparatuur en ga zo maar door, dus deze kans diende ik met beide handen aan te grijpen. Zo gezegd zo gedaan en nu ben ik sinds 2011 winkelier met De Lampen in Drachten. Wat me vooral aanspreekt aan het retailvak is vanzelfsprekend het verkopen van een product. Het commerciële spel dat je moet beheersen om dit te kunnen. Maar zeker ook het sociale aspect. Afwisselend bezig zijn met uiteenlopende mensen en daarbij zorgen voor comfort en voldoening. Zijn er volgens jou essentiële veranderingen te bespeuren in de retail anno nu en dan ook ten opzichte van het consumentengedrag?Die zijn er zeker. De consument wordt steeds kritischer, maar weet je dit op een kundige en overtuigende manier te pareren, dan heb je uiteindelijk alleen maar betere en trouwere klanten. Voldoe zoveel mogelijk aan de wensen van vandaag de dag en je hebt je klanten gegarandeerd binnen in je winkel. Verder heeft de e-commerce natuurlijk een enorme verandering teweeg gebracht in de retail. Sinds wanneer onderneem je in het Afosto Platform met één van onze producten zoals; de Afosto POS, de Afosto Webshop of misschien de Afosto InStore?Sinds 2014 werk ik met veel plezier met de Afosto POS en heb ik tevens mijn webshop in het Afosto Platform. Beide dus met elkaar verbonden en communicerend vanuit één systeem. Ik moet je zeggen, ideaal en een aanrader voor iedere winkelier. Wellicht ga ik op relatief korte termijn ook beginnen met jullie Instore. Het zou een mooie ondersteuning kunnen zijn in mijn winkel en voor dat extra stukje service kunnen zorgen bij mijn klanten. Zoals mijn online producten naar de fysieke winkel brengen met de juiste productinformatie en actuele voorraadinformatie. Kun je enkele directe voordelen bespeuren in je winkel door te werken met Afosto? Bijvoorbeeld betere service, tijdsbesparing en meer focus op sales?Absoluut! Mijn webshop in het Afosto Platform fungeert echt als een online showroom voor de klant. Ik probeer daarop zoveel mogelijk dezelfde producten maar vooral beleving over te brengen als in mijn fysieke winkel. Klanten hebben veelal concrete artikelen in hun hoofd wanneer ze zich online op mijn webshop oriënteren. In de winkel geef ik ze dan met de juiste beleving, ondersteuning en achtergrondinformatie net dat extra zetje. Hoe ben je in aanraking gekomen met Afosto?Er kwam iemand van Afosto mijn winkel binnengestapt. Hij had een goed en overtuigend verhaal over jullie concept en na de nodige (in mijn ogen) rake kritiek op mijn website daagde hij mij uit om de stap te wagen. Ik heb er goed over nagedacht en tenslotte grondige research gedaan naar Afosto op Google. Ik was benieuwd of ik negatieve berichtgeving zou kunnen vinden en die vond ik nergens. Dit gaf mij het vertrouwen dat ik nodig had en ik besloot de uitdaging dan ook aan te nemen. Ik heb er geen spijt van gekregen. Waarmee onderscheidt Afosto zich volgens jou ten opzichte van andere winkelsoftware leveranciers?Daarover kan ik kort en bondig zijn: de lage kosten, flexibele producten in één verbonden systeem en een fijn persoonlijk contact. Hoe denk je dat de toekomst van fysieke retail eruit zal zien?E-commerce zal steeds meer verschuiven naar de fysieke retail en vice versa. Ze worden uiteindelijk weer één begrip, maar dat kwartje moet nog even vallen bij sommigen. Webwinkels worden uiteindelijk de ultieme oriëntatiekanalen voor de consument, waarna men fysiek producten aanschaft. Men wil toch een stukje extra service en beleving. Dus ophouden met zeiken op elkaar en dan nadrukkelijk de fysieke winkeliers. Je hebt elkaar nodig dus zorg dat je de zaakjes wat beide werelden betreft voor elkaar hebt. Al dat negatieve afgeven op anderen gaat niet verder dan de gebreken van je eigen winkel. Heb je nog enkele bruikbare tips voor collega winkeliers?Ja hoor! Ga met je toko aan de slag. Stop met klagen, want dat gaat nogmaals alleen over jezelf. Je zult het zelf moeten doen, maar door open te staan voor een beetje innoverende ondersteuning maak je het jezelf alleen maar makkelijker.
Delen
Andere blogs die voor jou interessant zijn

Plan nu een gratis demo en ontdek de eindeloze mogelijkheden van Afosto!