Hoe verhoog ik de zoekmachine vindbaarheid van mijn webshop? - Afosto.com

Hoe verhoog ik de zoekmachine vindbaarheid van mijn webshop?

ls webwinkelier wil je ervoor zorgen dat de vindbaarheid van je webshop omhoog schiet in de onverbiddelijke zoekmachines. Utopie? Nee. Lastige materie? Jazeker, tenzij je bereid bent om daadwerkelijk te investeren in een aantal tips die je straks in je schoot krijgt geworpen. De treffende laatste woorden van Tom Hanks personage in Saving Private Ryan: “Earn this..earn it”. Voor velen wellicht te ver gezocht dus anders gezegd, een hoge seo ranking van je webshop moet je verdienen door moeite te doen en het vooral waard te zijn voor je beoogde doelgroep.

In 2016 zijn veel webwinkeliers nog steeds niet genoeg doordrongen van de keiharde waarheid over de vindbaarheid van hun webshop in de zoekmachines. Namelijk je zal niet scoren met een webshop, mits jij je conformeert aan een aantal onvermijdelijke wetten. Je wilt als internetondernemer (want dat ben je als je online handel drijft) serieus mee concurreren met je koopwaar. Echter desondanks alle waarschuwingsborden onderweg naar je voortijdige exit, ga je onvermurwbaar door met je hardleerse manier van denken.

Natuurlijk is dit met enig gezond verstand en inlevingsvermogen in de gemiddelde menselijke psyche te begrijpen. Niets menselijks is ons tenslotte vreemd. Mensen hebben doorgaans niet bepaald veel op met het ogenschijnlijk enge, moeilijk te definiëren en continu veranderende web. Het heeft wel iets weg van het pioniersgedrag ten tijde van de Californische goudkoorts. Iedereen voelt aan zijn/haar water dat er iets te halen valt. Echter slechts weinigen weten hoe je door middel van lef, behendigheid, doorzettingsvermogen en een onsje geluk dat bliksemse goud uit de grond zeeft.

Wel, er is wat ondernemen op internet aangaat één verschil met het voorafgaande geschetste beeld. Met een klein beetje goede wil en het ter harte nemen van enkele goedbedoelde adviezen, kan je realistisch gezien best voor goud gaan met je webshop. En mocht dit niet lukken, dan zijn zilver en brons ook zeker geen slechte scores als je uit bent op maximaal succes in deze branche.

Leuk verhaal! Waar blijven de zogenaamde unieke en relevante tips?

Onze excuses. Hier volgen enkele wat ons betreft nuttige en bruikbare (seo) tips om hoger in de zoekresultaten te geraken en vooral te blijven:

Kom erachter welke (landings)pagina’s met al dan niet relevante ‘keywords’ voor je webshop geïndexeerd zijn in de zoekmachines. Deze zijn een prima uitgangspositie om je bezoekers te binnen te krijgen en vast te houden.

Zoek uit wie je concurrenten zijn. Staan zij hoger in de zoekmachine? Achterhaal dan waarom. Kijk vooral naar de content en/of het uitnodigend beschreven staat.

Gebruik zogenaamde seo tools om keywords te vinden die belangrijk zijn voor de vindbaarheid webshop. Deze keywords dien je overigens regelmatig te checken en/of te verversen. Goede keywords van nu kunnen slechte keywords van morgen zijn.

Maak gebruik van voldoende tekst in je webshop, ingericht met de juiste keywords. Zoekmachines zijn dol op tekst, al lijkt het soms van niet.

Bij het gebruik van menu’s in je webshop is het handig om hieraan relevante keywords te verbinden. Hiermee maak je het voor de zoekmachines makkelijker om je te vinden en daarbij te indexeren.

Zorg dat de belangrijkste keywords van je webshop bestemd zijn voor je homepage. Dit is uiteraard het voornaamste smoelwerk van je webshop. Het is daarom van belang om deze in te richten met de juiste tekst en keywords.

Zorg dat je hoofdtekst met de belangrijkste keywords bovenaan in je webshop staat.

Implementeer ‘rich snippets’ waardoor Google als zoekmachine je webshop nog beter ‘ranked’ op basis van snelheid, relevantie en extra informatie over prijzen en beoordelingen.

Wees niet lui door content van je leveranciers te plaatsen. Vanzelfsprekend bombardeer je jezelf hiermee tot de eenheidsworsten in de zoekmachines. Je dient je altijd te onderscheiden met unieke content.

Schrijf je teksten verleidelijk. Dus vooral niet te lang met moeilijk leesbare zinnen. De lezer moet er energie van krijgen en niet in slaap vallen. Ben je nog wakker trouwens?

Schrijf en publiceer op regelmatige basis nieuws/blogs met relevante keywords in je webshop. Dit verhoogt natuurlijk je vindbaarheid.

Zorg ervoor dat je veel aan cross media doet tussen je sociale kanalen en je webshop.

Wees actief op diverse online platforms waarin je informatief bent en overtuigend. Deel daarbij links van je kanalen. Zoals met alles..’Don’t overdo it!’. Je kan snel een parasiet worden die men compleet negeert.

Vermeld verschillende samenwerkingspartners in je webshop die het vermelden waard zijn.

De juiste meta description met informatie die je gewenste bezoeker graag ziet is sowieso essentieel.

Zorg dat je url’s duidelijk leesbaar zijn en daarmee makkelijk te begrijpen. Dus geen ingewikkelde codes en/of cryptische afkortingen. Zoekmachines hebben hier een afkeer tegen.

Zorg dat je beeldmateriaal scherp, professioneel en informatief is qua beschrijving. Een fraaie vormgeving van je webshop door middel van unieke visuals kan je webshop onderscheiden van de concurrentie.

Maak gebruik van details. Aanduidingen zijn belangrijke aanknopingspunten voor je bezoeker.

Denk na over de juiste manier van klantenbinding creëren in je webshop. Wees oprecht interessant en informatief m.b.t. je boodschap, diensten- en producten.

Controleer je webshop veelvuldig op eventuele foutmeldingen (401 Unauthorized error) enz.. Dit doet af aan de vindbaarheid, relevantie en betrouwbaarheid van je webshop.

Next level..of game over? Wees zichtbaar en ongrijpbaar tegelijk

Met deze nuttige en eenvoudig zelf te implementeren tips, moet het ontwikkelen van een professionele en goed vindbare webshop best te doen zijn. Wees bovenal creatief, onderscheidend en informatief met de juiste toon naar je doelgroep. Ga daarbij nooit achterover leunen en denken dat je er al bent. Als iets altijd in beweging is, is het online ondernemen. Je bent als Pac-man in een labyrint van concurrerende bolletjes. Eet de bijzondere vruchtjes en je krijgt bonuspunten in de vorm van vindbaarheid. Sta stil en de meedogenloze spookjes vreten je zonder aarzelen op met huid en haar. It’s playtime!

Kijk om je heen, je bent niet alleen

Deze blog is bedoeld voor de ambitieuze webwinkelier en/of als je voornemens bent om een webshop te beginnen. Nog steeds zijn er zoveel webshops te vinden die niet voldoen aan de universeel gestelde eisen. Dat is eeuwig zonde. Daarom zouden wij je graag verder op weg willen helpen naar een professionele webshop met eveneens aantoonbare en uitstekende zoekresultaten. Het bouwen van een goede webshop is echt geen rocket science. Het is enkel een kwestie van gezond verstand, een concrete visie en efficiënt samenwerken met vakkundige partners zoals:

Sendcloud

Exact Online

Pay.nl

Yoursminc

Mollie

Channable

NetGround

Triple Pro

Daar[om] Online Media

AdResults

En nog veel meer..

Afosto en haar betrokken partners staan graag voor je paraat met onze kennis en diensten.

Delen
Andere blogs die voor jou interessant zijn

Plan nu een gratis demo en ontdek de eindeloze mogelijkheden van Afosto!